Menu
Jaarlijks verlof tot 11 september 2024

Stress

Iedereen heeft er wel eens last van. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. De spanning die je voelt voor een examen, een optreden, een nieuwe of spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je alert kan reageren of gefocust kunt werken aan een opdracht. Zodra die gebeurtenis voorbij is, gaat de spanning vanzelf weg

Overspannenheid

Het verschil tussen gezonde stress en overspannenheid ligt in het feit dat overspannenheid een langdurige fase van stress is. Wanneer men langdurig onder hoge druk werkt en het stressniveau dat dat werk teweeg brengt hoog blijft, ontstaat er een verlies van orde en overzicht. Je wordt blijvend onrustig en raakt overspannen.

Burn-out

Het verschil tussen overspannenheid en burn-out kenmerkt zich doordat overspannenheid omkeerbaar is. Dit betekent dat als de oorzaak van de spanningen wordt weggenomen, je weer normaal kan functioneren. Dit is niet het geval bij een burn-out. Bij een burn-out wordt je energieniveau aangetast als reactie op langdurige en meestal jarenlange spanningen. Je lichaam en geest voelen zich opgebrand, of ‘kapot’. Kortom, onder lichte stress is het prettig werken, bij overspannenheid kom je in de gevarenzone, en bij een burn-out zegt je lichaam dat het niet meer kan.

Symptomen van een burn-out

Een burn-out ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk.

  • Je bent zowel voor als na je werk moe, je hebt geen zin in werk of activiteit.
  • Je bent vergeetachtig, prikkelbaar en je kan je slecht concentreren.
  • Je piekert veel, slaapt te veel of te weinig
  • Je emotionele & lichamelijke uitputting geeft je een ‘leeg’ gevoel.
  • De betrokkenheid bij het werk (thuis) en de collega’s (gezin) neemt af, afstandelijkheid en cynisme nemen toe.
  • Het gevoel niet meer te kunnen functioneren leidt tot een negatief zelfbeeld.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er veel symptomen die wijzen op een depressie en sommige van die symptomen lijken erg op elkaar. Het is daarom verstandig om een psycholoog of je huisarts te raadplegen als je denk dat je een depressie hebt. Je hoeft overigens niet zeker te weten of je een depressie hebt om langs te komen.

Wens je naar aanleiding hiervan een gesprek met mij te hebben, kan je online een afspraak maken via deze link. Volg hiervoor de stappen uit deze handleiding. Maak je liever telefonisch een afspraak, is dat ook mogelijk door te bellen naar 0475/47.01.49.
Surf zeker ook eens naar deze pagina waar je alle formaliteiten over afspraken terugvindt.