Menu

Depressie

Iedereen is wel eens somber als reactie op een teleurstelling of verlies. Maar als een sombere stemming weken, soms maanden aanhoudt en je nergens meer zin in hebt gedurende het grootste deel van de dag. Je ondervindt er veel last van en het verstoort je dagelijkse leven, dan vertoon je kenmerken van een depressie.

Ongeveer 20% van de mensen zowel jong als oud krijgt in zijn leven ooit te maken met een depressie. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat er een periode is waarbij je meer dan anders last hebt van somberheid.

Symptomen van een depressie

Als je je het grootste deel van de dag somber en terneergeslagen voelt en als dit langere tijd duurt.

  • Je piekert veel gedurende het grootste deel van de dag en verliest het plezier in gewone dagdagelijkse activiteiten.
  • Je voelt je snel ge√Įrriteerd en prikkelbaar en merkt dat je meer dan anders zaken vergeet waar je eerder weinig problemen mee had.
  • Je valt zonder duidelijke aanwijsbare redenen af of komt juist flink aan.
  • Je hebt moeite om in slaap te komen of je bent juist de hele dag slaperig.
  • Je hebt last van een lusteloos gevoel gedurende de dag zoals vermoeidheid en verlies van energie.
  • Je kan je moeilijk concentreren op taken en je bent snel afgeleid.
  • Een slecht gevoel over jezelf hebben zonder duidelijke aanwijsbare redenen, zoals een laag zelfbeeld en jezelf schuldig voelen.

Welke soorten depressie zijn er?

Niet alle depressies zijn even ernstig: er bestaan lichtere en zwaardere vormen. Bij een lichte of milde depressie heb je hooguit een paar van de symptomen hierboven beschreven. Bij een zware depressie kan je vrijwel alle symptomen aanvinken.
Enkele varianten van depressie :

Dysthyme depressie

Je hebt minstens twee jaar lang last van een depressieve stemming. Je voelt je het grootste deel van de dag somber. Hoewel de klachten lang niet zo ernstig zijn lijkt er geen einde te komen aan die somberheid.

Bipolaire depressie

Bij een bipolaire depressie ben je soms maanden somber en lusteloos. Daarna kan je een periode hebben van overdreven vrolijkheid, energie, opwinding en druk gedrag. Je slingert heen en weer tussen twee uitersten: diepe somberheid en overdreven vrolijkheid. In het algemeen zijn mensen met een bipolaire stoornis vooral depressief.

Postpartum depressie (na een bevalling)

Sommige vrouwen hebben na een bevalling, miskraam of abortus last van grote somberheid.

Seizoensdepressie

Soms hangen je depressieve klachten samen met de tijd van het jaar. Deze somberheid steekt vaak de kop op in de herfst en de winter. Dat kan komen omdat er in deze maanden weinig zonlicht is. Er zijn ook mensen die juist in de lente somber worden.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er veel symptomen die wijzen op een depressie en sommige van die symptomen lijken erg op elkaar. Het is daarom verstandig om een psycholoog of je huisarts te raadplegen als je denk dat je een depressie hebt. Je hoeft overigens niet zeker te weten of je een depressie hebt om langs te komen.

Wens je naar aanleiding hiervan een gesprek met mij te hebben, kan je online een afspraak maken via deze link. Volg hiervoor de stappen uit deze handleiding. Maak je liever telefonisch een afspraak, is dat ook mogelijk door te bellen naar 0475/47.01.49.
Surf zeker ook eens naar deze pagina waar je alle formaliteiten over afspraken terugvindt.