Burn-out
Een burn-out krijg je niet zomaar van vandaag op morgen. Het is een sluipend proces van overbelasting dat weken, maanden of zelfs jaren kan duren.
Het begint vaak met kleine signalen van je lichaam. Je bent vaker ziek, hebt vaker hoofd- en/of nekpijn. Dit gaat dan wel weer even over. Maar deze signalen volgen zich steeds sneller op. Je krijgt het gevoel dat het steeds moeilijker is om je batterijen weer op te laden. Na een weekend heb je het gevoel niet volledig uitgerust te zijn en zie je er steeds meer als een berg tegenop om te gaan werken. Je raakt steeds moeilijker in slaap en/of ’s nachts word je steeds vaker wakker en lig je uren te piekeren. ’s Morgens is het een hele opgave om op te staan en de snooze-functie van je wekker wordt je beste vriend. Je bent steeds meer prikkelbaar en cynisch of juist erg onverschillig. Je merkt dat dit ook een grote invloed begint te hebben op je relaties buiten het werk met bijv. je partner/familie/omgeving. Ze pikken het niet meer. Door de grote werkdruk werk je juist harder. Je werkt harder en langer door. Pauzes worden als eerste overgeslaan en de dingen waarvan je ontspant, zoals sporten, hobby’s of me-time, worden eerst uitgesteld en daarna afgeblazen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Tot op het moment dat je lichaam stop zegt en je letterlijk of figuurlijk ‘crasht’.
Enkele signalen die horen bij een burn-out:
- Je voelt je vermoeid en uitgeblust.
- Je hebt het gevoel dat je steeds minder energie hebt.
- Je bent vergeetachtig en je concentratie is sterk verminderd.
- Je hebt fysieke klachten zoals nek-en/of hoofdpijn.
- Je bent sneller geïrriteerd en korter af dan normaal.
- Je maakt steeds meer ruzie met collega’s, leidinggevenden… maar ook met je partner, familie, vrienden…
- Je kan moeilijker zaken relativeren.
- Je lijkt vaak afwezig. Je staart dan wat in de verte en hoort niet meer wat er rondom jou gebeurt.
- Je creativiteit lijkt verdwenen. Je kan niets meer bedenken en je draait op routine.
- Je doet veel zaken tegelijk.
- Je presteert meer uren of werkt harder om dingen toch maar af te krijgen. Soms lijk je wel en sneltrein.
- Je slaat pauzes over, zelfs tijd om naar het toilet te gaan schiet er soms niet meer over.
- Lunchen doe je vaak achter je computer.
- Als je dan toch vrij bent, is het onmogelijk om te ontspannen.
- Als het weekend voorbij is, zie je er als een berg tegenop om terug naar het werk te gaan.
- Je piekert constant, zowel overdag als ’s nachts.
- Je kan slecht de slaap vatten en/of je wordt midden in de nacht wakker. Je valt dan moeilijk terug in slaap en begint opnieuw te piekeren.
- Zelfs als je dan eens voldoende hebt geslapen, voel je je toch nog moe.
Herkenbaar? Wat nu?
Als je veel van deze signalen herkent, zou het kunnen dat je een burn-out hebt of richting burn-out aan het sturen bent. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen, want hoe verder je het laat komen, hoe meer je je lichaam uitput. Als je lichaam dan vroeg of laat toch stop zegt, is de weg naar herstel moeilijker.
Het goede nieuws is dat de meeste mensen tot in zekere mate kunnen herstellen van een burn-out wanneer dit correct aangepakt wordt. De tijd die nodig is om naar een herstel toe te werken, hangt af van het stadium waarin je je bevindt wanneer je de nodige maatregelen treft. Daarom is het belangrijk om een opkomende burn-out zo snel mogelijk aan te pakken. Indien je veel of enkele van bovenstaande symptomen herkent, is het verstandig om een psycholooog of je huisarts te raadplegen zodat we samen kunnen zoeken naar de oorzaken en een gepersonaliseerd traject kunnen opstellen naar herstel. Je hoeft overigens niet zeker te weten dat je een burn-out hebt om een gesprek aan te gaan.
Wens je naar aanleiding hiervan een gesprek met mij te hebben, kan je online een afspraak maken via deze link. Volg hiervoor de stappen uit deze handleiding. Maak je liever telefonisch een afspraak, is dat ook mogelijk door te bellen naar 0475/47.01.49.
Surf zeker ook eens naar deze pagina waar je alle formaliteiten over afspraken terugvindt.